Bulion i inne namiętności - Dyskusyjny Klub Filmowy
27 listopada 2024, godz.: 19:00
Czy namietnosc moze miec smak? Wietnamsko-francuski rezyser Tran Anh Hung ( Rykszarz", Zapach zielonej papai") udowadnia, ze zdecydowanie tak! Bulion i inne namietnosci" (nagroda za rezyserie na festiwalu w Cannes) wciaga w swiat doskonalej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmyslowy sposób pokazuje, ze poprzez potrawy, smaki i aromaty mozna wyrazic najglebsze uczucia.Bohaterami osadzonego w drugiej polowie XIX wieku filmu sa znakomita kucharka Eugénie i znany smakosz, gastronom Dodin. Od 20 lat razem gotuja, tworza przepisy i wydaja wielkie przyjecia. Rozmawiaja ze soba glównie za posrednictwem potraw, przygotowujac wspaniale buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z wlasnego ogrodu czy spektakularne desery. Swiat, który wspólnie tworza, pomaga im przetrwac najtrudniejsze zyciowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.Tran Anh Hung, luzno opierajac scenariusz na powiesci Marcela Rouffa i inspirujac sie autentyczna postacia Anthelme'a Brillata-Savarina, laczy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia równiez, ze kino moze oddawac niezwykly smak i aromat potraw, tak aby widz mógl rozkoszowac sie kazdym ujeciem. Za oprawe kulinarna Bulionu i innych namietnosci" odpowiada Pierre Gagnaire, slynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette" nie bylo w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Sala Widowiskowa (Myślenicki Ośrodek Kultury i Sportu)
Myślenice
zobacz na mapie